Ön- és szakmaismeret. Hasznos információk (nem csak) pályakezdők részére!

Tájoló Műhely

Tájoló Műhely

Foglalkozások és rendszerezésük - FEOR

2017. augusztus 29. - Edina Krasznainé Balogh

Mielőtt belevetnénk magunkat a szakmák csodálatos, sokszínű világába szeretném, ha megismernétek a jelenleg is használt, 1975-ben bevezetett "foglalkozások egységes osztályozási rendszerét", a köztudatba átment rövidített nevén: a FEOR-t, mely mozaikszó, bár gondolom erre hamar rájöttetek! ;)

Melynek igazi jelentősége a következő területeken van a mindennapokban:

  • Statisztikai adatszolgáltatások segédlete, a Központi Statisztikai Hivatal számára.
  • Munkaadók eligazodását segíti a felvett dolgozó képesítésének megfelelő besorolásába, azaz bérének meghatározásában (is) útmutatásként szolgál.
  • Segíti a humánpolitikával foglalkozók munkáját. pl. Munkaszerződések, nyilvántartó programok is tartalmazzák a munkavállaló FEOR kódját.
  • Vezetői segédlet munkaköri leírások elkészítéséhez, vagyis ahhoz, hogy a munkavállaló, adott munkakörben pontosan milyen feladatokat köteles elvégezni munkája során.

Tovább nem is boncolgatnám, eléggé száraz, unalmas... Amennyiben mégis szívesen olvasnál még a FEOR-ról, tudod, Google a barátod! ;)

A foglalkozások megnevezéseit, rendszerbe helyezve az alábbi linken érhetitek el:
https://www.ksh.hu/docs/szolgaltatasok/hun/feor08/feorlista.html

Egészen mély bontásban mutatja be nekünk az adott munkakörhöz tartozó feladatok listáját. Nyugodtan böngésszetek és olvassatok azokról a területeket, melyekhez kedvet éreznétek, vagy pusztán kíváncsiak vagytok rá.

Tömören, röviden körülbelül ennyit most :)

Baráti üdvözlettel,
Dina

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tajolo.blog.hu/api/trackback/id/tr1712788100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása