Pék, édesiparitermék- gyártóként...
FEOR száma 7114
...kenyérféleségeket, péksüteményeket és egyéb (tojással, margarinnal dúsított) termékeket állíthatsz elő, valamint előkészítheted az édesipari alap- és segédanyagokat, előállíthatod, formázhatod, csomagolhatod a cukorka-, kávé-, csokoládé-, kemény cukrászati és liszttartalmú készítményeket.
A PÉK Magyarországon szakmunkás szintű képesítés. 5 év szakmai gyakorlat után mestervizsgát tehetsz belőle.
Felnőttképzés lajtstromszáma: AL-1045
Képzés megnevezése, OKJ száma: Pék 34 541 05
Feladataid lehetnek:
- az alapanyagok előkészítése és kimérése;
- az előkészített nyersanyagok összekeverése és tésztává gyúrása (kézi vagy gépi dagasztás), az így keletkező egynemű massza pihentetése;
- az érett, egy tömegben lévő tészta megfelelő nagyságú darabokra osztása és a termék formájának megfelelő alakítása;
- az alakítás során összetömörödött tésztadarabok kirakása megfelelő eszközökbe és meghatározott ideig előírt hőmérsékletű és páratartalmú helyen tartása (kelesztés);
- a termék nedvesítése (víz vagy tojáslé), mákozása, vagy magvakkal való megszórása és a felület megvágása;
- a nyers tészta megsütése különböző típusú kemencékben;
- a kemencéből kikerülő termékek hűtése, csomagolása és előkészítése tárolásra vagy elszállításra;
- a kakaóbab tisztítása, hántolása, pörkölése és a hibás szemek kiválogatása;
- a kakaómassza préselése és a kakaóvaj-kakaópor arányának ellenőrzése;
- a kakaópogácsa őrlése, a csokoládé gépi formázása, a csokoládétábla kiszedése a formából és a csomagológépek kezelése;
- a mártás és a töltelék mennyiségének lemérése és a gép utánállítása;
- cukorka, rágógumi készítéséhez a cukoroldat és egyéb összetevők összemérése;
- kávé pörkölése, csomagolása;
- gépek felügyelete, a szükséges beavatkozások elvégzése, a gép kisebb hibáinak kijavítása.
Jellemző munkakörök:
- Bonbonkészítő, kézi
- Cikóriagyökér- feldolgozó
- Cukor-, cukorkatöltelék-főző
- Cukorkagyártó
- Cukorkaolvasztó
- Csokoládéfigura-formázó
- Csokoládétáblázó
- Csokoládétermék-gyártó
- Dagasztó
- Desszertgyártó
- Desszertmártó
- Édesipari termékgyártó
- Fagyasztott pékáru sütő (látvány sütöde)
- Finompékáru-gyártó
- Grillázssütő
- Gumicukorgyártó
- Gyorsfagyasztott tésztát gyártó
- Gyorspékségi sütő és eladó
- Házitészta-készítő
- Jégkrémgyártó
- Kakaómassza-préselő
- Kakaóvaj-temperáló
- Karamellafőző
- Kávé- és pótkávégyártó
- Kávé-, kakaóbabőrlő, -pörkölő
- Keksz- és ostyagyártó
- Konyakmeggy gyártó (kézi)
- Marcipánfőző
- Marcipánkészítő
- Mézesáru kandírozó
- Mézeskalács-készítő
- Morzsakészítő
- Nápolyikészítő
- Nugátmassza-temperáló
- Nyerstésztafeladó
- Ostya és fagylalttölcsér készítő
- Ostyakészítő
- Ostyasütő
- Pászkatészta-készítő
- Pék
- Pék-cukrász (édesipari)
- Péksütemény-készítő
- Pereckészítő
- Perecsütő
- Réteslapkészítő
- Sütőipari munkás
- Sütőipari táblázó
- Sütőipari vető
- Szaloncukorgyártó
- Száraztészta-készítő
- Teasütemény gyártó
- Télifagyi gyártó
- Tésztakészítő
- Tortadísz készítő
- Tölcsérkészítő
- Törökméz- és vattacukor-készítő
- Vattacukor készítő
És ami még a kulisszák mögött van :)
Tarbay Ede Cipósütő mondókájával búcsúzom:
Parazsad süssön,
kemence,
cipót puhára,
kerekre,
lángost laposra,
veresre,
jól süss, kedves
kemence.Piruljon benned
réteske,
fonott kalácsunk
fényesre,
huszár, pojáca,
mézeske,
jól süss, kedves
kemence.