Ön- és szakmaismeret. Hasznos információk (nem csak) pályakezdők részére!

Tájoló Műhely

Péknek lenni...

2018. január 12. - Krasznainé Balogh Edina

Pék, édesiparitermék- gyártóként...

FEOR száma 7114

...kenyérféleségeket, péksüteményeket és egyéb (tojással, margarinnal dúsított) termékeket állíthatsz elő, valamint előkészítheted az édesipari alap- és segédanyagokat, előállíthatod, formázhatod, csomagolhatod a cukorka-, kávé-, csokoládé-, kemény cukrászati és liszttartalmú készítményeket.

pek9.jpg


A PÉK Magyarországon szakmunkás szintű képesítés. 5 év szakmai gyakorlat után mestervizsgát tehetsz belőle.

Felnőttképzés lajtstromszáma: AL-1045              
Képzés megnevezése, OKJ száma: Pék 34 541 05

pek1.JPG

Feladataid lehetnek:

  1. az alapanyagok előkészítése és kimérése;
  2. az előkészített nyersanyagok összekeverése és tésztává gyúrása (kézi vagy gépi dagasztás), az így keletkező egynemű massza pihentetése;
  3. az érett, egy tömegben lévő tészta megfelelő nagyságú darabokra osztása és a termék formájának megfelelő alakítása;
  4. az alakítás során összetömörödött tésztadarabok kirakása megfelelő eszközökbe és meghatározott ideig előírt hőmérsékletű és páratartalmú helyen tartása (kelesztés);
  5. a termék nedvesítése (víz vagy tojáslé), mákozása, vagy magvakkal való megszórása és a felület megvágása;
  6. a nyers tészta megsütése különböző típusú kemencékben;
  7. a kemencéből kikerülő termékek hűtése, csomagolása és előkészítése tárolásra vagy elszállításra;
  8. a kakaóbab tisztítása, hántolása, pörkölése és a hibás szemek kiválogatása;
  9. a kakaómassza préselése és a kakaóvaj-kakaópor arányának ellenőrzése;
  10. a kakaópogácsa őrlése, a csokoládé gépi formázása, a csokoládétábla kiszedése a formából és a csomagológépek kezelése;
  11. a mártás és a töltelék mennyiségének lemérése és a gép utánállítása;
  12. cukorka, rágógumi készítéséhez a cukoroldat és egyéb összetevők összemérése;
  13. kávé pörkölése, csomagolása;
  14. gépek felügyelete, a szükséges beavatkozások elvégzése, a gép kisebb hibáinak kijavítása.


    pek10.jpg

Jellemző munkakörök:

  • Bonbonkészítő, kézi
  • Cikóriagyökér- feldolgozó
  • Cukor-, cukorkatöltelék-főző
  • Cukorkagyártó
  • Cukorkaolvasztó
  • Csokoládéfigura-formázó
  • Csokoládétáblázó
  • Csokoládétermék-gyártó
  • Dagasztó
  • Desszertgyártó
  • Desszertmártó
  • Édesipari termékgyártó
  • Fagyasztott pékáru sütő (látvány sütöde)
  • Finompékáru-gyártó
  • Grillázssütő
  • Gumicukorgyártó
  • Gyorsfagyasztott tésztát gyártó
  • Gyorspékségi sütő és eladó
  • Házitészta-készítő
  • Jégkrémgyártó
  • Kakaómassza-préselő
  • Kakaóvaj-temperáló
  • Karamellafőző
  • Kávé- és pótkávégyártó
  • Kávé-, kakaóbabőrlő, -pörkölő
  • Keksz- és ostyagyártó
  • Konyakmeggy gyártó (kézi)
  • Marcipánfőző
  • Marcipánkészítő
  • Mézesáru kandírozó
  • Mézeskalács-készítő
  • Morzsakészítő
  • Nápolyikészítő
  • Nugátmassza-temperáló
  • Nyerstésztafeladó
  • Ostya és fagylalttölcsér készítő
  • Ostyakészítő
  • Ostyasütő
  • Pászkatészta-készítő
  • Pék
  • Pék-cukrász (édesipari)
  • Péksütemény-készítő
  • Pereckészítő
  • Perecsütő
  • Réteslapkészítő
  • Sütőipari munkás
  • Sütőipari táblázó
  • Sütőipari vető
  • Szaloncukorgyártó
  • Száraztészta-készítő
  • Teasütemény gyártó
  • Télifagyi gyártó
  • Tésztakészítő
  • Tortadísz készítő
  • Tölcsérkészítő
  • Törökméz- és vattacukor-készítő
  • Vattacukor készítő

    És ami még a kulisszák mögött van :) 


    Tarbay Ede Cipósütő mondókájával búcsúzom:


    Parazsad süssön,
    kemence,
    cipót puhára,
    kerekre,
    lángost laposra,
    veresre,
    jól süss, kedves
    kemence.

    Piruljon benned
    réteske,
    fonott kalácsunk
    fényesre,
    huszár, pojáca,
    mézeske,
    jól süss, kedves
    kemence.

A bejegyzés trackback címe:

http://tajolo.blog.hu/api/trackback/id/tr6913570089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.