Ön- és szakmaismeret. Hasznos információk (nem csak) pályakezdők részére!

Tájoló Műhely

Tájoló Műhely

RÓLAM

2015. június 10. - Edina Krasznainé Balogh

Közgazdász, HR-es, valamint Coach nézőpontjaimból külön-külön is, és kumulálva is az alábbi témákkal kapcsolatos észrevételeimet és kérdéseimet tartom most fontosnak megosztanom Veletek:

Sokszor tapasztalom, hogy nem csak frissen végzett hallgatóknak, hanem már több éves munkaviszonnyal rendelkező személyeknek is fejtörést okoz különböző formanyomtatványok kitöltése, tartalmának megértése, vagy éppen hivatalos helyeken való ügyintézések lebonyolítása.

Arról nem is beszélve, hogy sajnos éppen az "életre nevelés tantárgya" marad ki az iskolák órarendjéből, hiszen pályakezdőként nagyon sokan hirtelen azt sem tudják, hogy pl. bankszámlát hol és milyen módon lehet nyitni, és ez sajnos nem vicc. 

A szakmák sokszínűségének bemutatása ismét egy sarkalatos pont számomra mai világunkban, hiszen a diákok körében sajnos nincs mindenkinek lehetősége az internet segítségét hívnia ahhoz, hogy pl. elolvashassa, hogy egy vegyészmérnök mivel is foglalkozik a hétköznapok során.

Igen sok elmaradt vidéki iskolában, sőt megmerem kockáztatni, hogy még a nagyobb városok iskoláinak sincs erre kapacitása, hogy minden gyermeket segítsen a felzárkóztatásban, egyesével...

Én nem tudtam megválaszolni hetedikes gyerkőcömnek azt, hogy az informatikus például mivel is foglalkozik, hiszen nagyon sok részterületre osztható mára már ez a szakma is... és én nem vagyok jártas mindennapjaikban, mivel nem ezen a területen dolgozom.

... és hiába az internet, akkor ha a rész-szakterület nevét esetleg nem is ismerjük... persze különféle keresési lehetőségek mindezt megkönnyítik... ha van elérhető közelségben internet....

... valamint

A fejlett gazdaságokban már egyáltalán nem sci-fi a robotok megjelenése és elterjedése. Bizonyos gazdasági területeken gyorsabban, máshol lassabban, de úgy tűnik feltartóztathatatlanul állnak „had-rendbe” a robotok és veszik át az emberek helyét a „munkapadnál”.

De mi lesz azokkal az emberekkel, akiknek a munkáját elveszik azok a bizonyos robotok? A kérdés megválaszolása sürgetőbb, mint gondolnánk.

Milyen szakmák közül válasszanak a  mostani kisdiákok? Hogyan fogják feldolgozni az emberek munkahelyük elvesztését.... a robotok hadba állása miatt? ... és még oly sok kérdést vetnek fel jövőnk titkai...

Éppen ezért szeretnék lehetőségeimhez képest segíteni, mindezt egyszerűen, közérthetően megfogalmazva blogomban, valamint személyesen csoportfoglalkozásaimon.

 

Baráti üdvözlettel:

Krasznainé Balogh Edina



 

A bejegyzés trackback címe:

https://tajolo.blog.hu/api/trackback/id/tr225379820
süti beállítások módosítása