Ön- és szakmaismeret. Hasznos információk (nem csak) pályakezdők részére!

Tájoló Műhely

Tájoló Műhely

Önéletrajz típusok

2013. július 31. - Edina Krasznainé Balogh

Napjainkban az "amerikai típusú" önéletrajzok a leggyakoribbak! Mellettük még beszélni fogok az "európai típusú" önéletrajzról is! :)

I. Amerikai típusú

Három önéletrajz típust különböztethetünk meg. Az hogy számodra pontosan melyik a megfelelő, melyiket célszerű választanod az a megcélzott állástól, illetve ha már nem vagy pályakezdő, akkor a szakmai pályafutásodtól függ.

Tehát a fajtái:

  • Kronológikus szakmai önéletrajz: ez a legáltalánosabb! Könnyen áttekinthető, időrendben visszafelé halad. És nem elhanyagolható tulajdonsága, hogy még a legsietősebb HR- es is megtalálja benne a szükséges információkat, mivel egyszerűen követhető önéletrajz!
    TÖKÉLETES VÁLASZTÁS PÁLYAKEZDŐK RÉSZÉRE..is!
  • Funkcionális önéletrajz: ennél a típusnál előtérbe kerülnek a megpályázott munkakör betöltéséhez szükséges "már meglévő munkatapasztalatok" felsorolása, mely mellett szerepel a tapasztalat hossza, években megadva. Az információkat így nem időrendben soroljuk fel, viszont ez kitűnő lehetőség személyes elbeszélgetésnél vezérfonalnak, hiszen biztosan rá fognak kérdezni, hogy miért lett külön kiemelve az adott munkatapasztalat, így a kialakult párbeszéd alkalmával esélyünk van jól kommunikálni a megpályázott állás fontosságát!
  • Kombinált önéletrajz: lényege, hogy funkcionálisan tartalmazza az információkat, melyek kizárólag a munkatapasztalatok kifejtését követően szerepelnek, hasonlóan mint a kronológikusban (munkaadók nevei, évszámok, munkakör).

II. Európai típusú

Az Európai CV- t kérő munkaadók számára a következőkről hasznos tudnod:

Általában akkor kell ilyen önéletrajzot kitöltened, ha az EU országaiban szeretnél elhelyezkedni. Pályakezdőként ezzel a fajtával nagyon nehéz megbirkózni, mivel az Európai CV egy kompetencia alapú önéletrajz. Általában több oldalas, kitöltendő táblázatokkal tarkított. Kompetencia alapú, azaz a képességeidre, korábbi munkatapasztalataidra helyezi a hangsúlyt. pl.: előadásmód, szociális készségek, vezetői engedélyek stb. Az önéletrajz mellé több oldalas útmutató is tartozik!

Ez a fajta önéletrajz akkor segíthet leginkább, ha a megpályázott munka másik országban van, mint ahol az iskolai tanulmányaidat folytattad, valamint a munkatapasztalataidat szerezted. Viszont soha sem szabad megfeledkezni az adott ország nyelvéről, melyet munkavállalás előtt mindenképpen szükséges elsajátítanod!!!! Hiszen már a felvételi eljárás alkalmával szükséged lesz az ismeretére, mivel a szakemberekkel meg kell találnod a közös nyelvet!!!

Következő bejegyzésem alkalmával részletezem az önéletrajz mintákat! :)

 

  • Jó tanács!

A jó Európai CV típusú önéletrajz összeállításához használd az Europass önéletrajz varázslót!

A bejegyzés trackback címe:

https://tajolo.blog.hu/api/trackback/id/tr255436085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása