Ön- és szakmaismeret. Hasznos információk (nem csak) pályakezdők részére!

Tájoló Műhely

Tájoló Műhely

Állásinterjú - Testbeszédünk árulkodó jelei!

2013. szeptember 20. - Edina Krasznainé Balogh

Sziasztok!

Jobb később, mint soha - tartja a mondás! Következzen az állásinterjúra való felkészülés folytatása. :)

TESTBESZÉD - NON-VERBÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ

Ugye ismerős... :)

Mint azt mindannyian tudjátok a szavakat és a mondatokat többnyire non-verbális jelzések gazdag árama kíséri, mely alátámasztja,  vagy éppen teljesen felváltja a verbális üzenetet, üzeneteket.

Mindenkinek megvannak a saját, magára jellemző mozdulatai, gesztusai, arcmimikája. Aki megtanulja kontrollálni ezeket a sokszor tudatalatti rezdüléseket, szabályozhatja, hogy mit közvetít magáról például egy állásinterjú során, illetve fontos többletinformációhoz juthat, hogy az asztal túlsó oldalán ülők mit gondolnak az addigi teljesítményéről.

A kutatások szerint a kommunikáció verbális elemei a közlések 35 %-át, míg a non-verbális kommunikáció elemei a közlések 65 %-át teszik ki.

A szavak az információ átadását szolgálják, a mimika, a testtartás, a gesztusok pedig a beszélő érzelmeit fejezik ki. Ha jól ismerjük a szavak nélküli kommunikálás eszközrendszerét, és tudatosan használjuk azt, akkor sokkal egyszerűbbé, egyértelműbbé válik a kapcsolatrendszerünk, hamarabb és pontosabban fogjuk érteni egymást. Az állásinterjú során az interjúztató metakommunikációs (nem verbális) jelzéseiből megérthetjük, hogy mennyire sikerült a meggyőzés, szükséges kiegészítéseket, korrekciókat tehetünk.


Érdemes odafigyelni az aprócska mozdulatokra. Az árulkodó jelek többsége pedig általában negatív dolgokat közvetít, ritkábbak a figyelmet, vagy az érdeklődést kifejező gesztusok.

Az alábbiakban felsorolom a legfontosabb mozdulatok jelentéseit:

  • A fürge, merev járás az önbizalom jele, amely gyakran a tettre kész, agresszív menedzserek sajátja. Ha az illető, aki úgy sétál, hogy látszólag egy betonfal sem állíthatná meg, megáll, s csípőre teszi a kezét, agressziót, illetve készenléti állapotot közvetít.
  • Ezzel szemben ha azt látjuk, hogy valaki keresztbetett lábbal üldögél, s a lábfeje enyhén ringatózik, tudhatjuk, hogy az illető unja magát, ezért ha ezzel a mozdulattal találkozunk állásinterjún, érdemes az interjúztatót valamilyen módon felvillanyozni a siker érdekében.
  • Semmiképpen se üljünk karba tett kézzel, ez ugyanis a védekezés első számú jele. Az interjú helyszínéül szolgáló szobába se zsebre tett kézzel, görnyedt háttal lépjünk be, ez ugyanis a csüggedtség jele.

Állásinterjú - TestbeszédAz állásinterjú rendszerint kézfogással kezdődik és fejeződik be. A kézfogás a barlanglakó ősember korából maradt ránk. Ha a barlanglakók találkoztak, magasra tartott karral, nyitott tenyérrel jelezték, hogy semmiféle fegyvert nem rejtegetnek. Ezen ősi üdvözlési szertartás modern formája a tenyerek összefonódása és rázása. A kézfogás során kifejezésre kerül a három alapmagatartás egyike: uralkodás, behodólás, egyenlőség. Ha az állásinterjú végén a kézfogás az egyenlőséget fejezi ki, üzenete biztató: "Kedvelem ezt az embert, jól ki fogunk jönni egymással."

Állásinterjú és testbeszédA tenyérben támaszkodó áll az értékelés, gondolkodás jelképe, ha tehát ezt látod az interjúztatón egy fontos kérdést követően, valószínűleg nem a legtökéletesebb választ adtad. Az orr érintése elutasításról, kétségről árulkodik, esetleg arról, hogy a beszélgetőpartner nem mond igazat. A szemek dörzsölése fáradtságra, kétkedésre és hitetlenkedésre utal. A hát mögött összekulcsolt kéz lehet a harag, frusztráció, aggodalom és a nyugtalanság jele, de jelenthet megalázkodást, alárendeltséget is.

  • A lesütött szemek, illetve a tenyérbe temetett arc lehet a meghunyászkodás, a frusztráció, illetve az unalom jele, míg a kezét dörzsölő ember jó előérzettel eltelve várja, hogy valami bekövetkezzen.
  • A keresztbe tett lábbal, a tarkóján összekulcsolt kézzel ülő interjúztató fenyegető látvány, önbizalmat és felsőbbrendűséget sugároz, ha ilyennel találkozol, készülj fel, hogy nem lesz egyszerű az elkövetkezendő fél óra.
  • A nyitott tenyerek ezzel szemben nyitottságot, őszinteséget, esetleg ártatlanságot jelentenek, ilyen esetben nincs mitől tartani.
  • Ha az interjú végén a beszélgetőpartnered az orrnyergét dörzsöli, ráadásul a szemét is becsukja, ez negatív véleményt jelképez.
  • Ne kezdd el piszkálni a hajadat, ez ugyanis a bizonytalanság, önbizalomhiány jele. Ilyen esetben inkább picit döntsd oldalra a fejedet, amellyel tudathatod érdeklődésedet.

Az állásinterjú során ügyelj a non-verbális kommunikáció ezen apró jeleire, legalább annyira, mint amennyire a szavaidat megválogatod. A rossz testbeszéd ugyanis megnehezítheti, hogy pozitív első benyomás alakuljon ki rólad az interjú során.

  • Jó tanács!

Gyakoroljatok tükör előtt!!! Tudom komolytalannak tűnik, - szerezzetek magatoknak néhány vicces pillanatot - higgyétek el megéri és hasznotokra válik!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://tajolo.blog.hu/api/trackback/id/tr155525856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása