Ön- és szakmaismeret. Hasznos információk (nem csak) pályakezdők részére!

Tájoló Műhely

Tájoló Műhely

Bér vagy Fizetés...hogy is van ez???

2013. július 11. - Edina Krasznainé Balogh

Tisztázzuk, hogy mi is a különbség a bér és a fizetés között..., mert van különbség!!!

Bér - Fizetés NEM SZINONIMÁK!!!

Bér: (munkabér) a Munka Törvénykönyve szerint a munkavállalónak munkaviszonya alapján a munkáltatótól munkabér jár, az ettől eltérő megállapodás érvénytelen.

A munkabérnek fontos szerepe van a munkaviszonyban, mind a munkáltató, mind a munkavállaló szempontjából, mivel:

  • a munkaviszony elsődleges ismérve,
  • a munkaszerződés egyik kötelező tartalmi eleme a bér, akár írásban, akár szóban jött létre a megállapodás,
  • a munkáltató legfontosabb kötelezettsége a munkabér megfizetése,
  • a bér a munkavégzés ellenértéke.

Mindezekből következik, hogy a munkabér jogalapja nem más, mint a munkaviszony! A munkabér az az összeg, amit a munkavállaló a munkáltatótól munkavégzése ellenértékeként kap. A MUNKAVÁLLALÓT A MUNKABÉR AKKOR IS MEGILLETI, HA A MUNKASZERZŐDÉS MEGKÖTÉSÉT KÖVETŐEN KIDERÜL, HOGY A MUNKASZERZŐDÉS, VAGY ANNAK EGY RÉSZE ÉRVÉNYTELEN!!!

Most tisztázzuk, hogy mi is tartozik a munkabér kategóriába?!

... nem a "fizetési borítékba" kerülő, vagy a bankszámlára átutalt összeg!!! (Munka Törvénykönyve + a Római Szerződés tételesen taglalja.) EGYÉNENKÉNT lehet meghatározni a munkabér összetételét. A bírói gyakorlat szerint nem a juttatás elnevezésének, hanem a tényleges tartalmának van jelentősége, ebből kifolyólag minősíti pl. a prémiumot, jutalmat is. NEM minősül MUNKABÉRnek viszont a végkielégítés, a kártérítés vagy a költségtérítés, mivel ezeket a kifizetéseket a munkáltató nem a munkavállaló munkavégzéséért fizeti meg, hanem valamely egyéb körülmény miatt. (pl. munkaviszony megszűnése, kár stb.)

A bér részei:

  • alapbér (szerződés szerinti)
  • bérpótlékok (műszakpótlékok, túlórapótlék, készenléti, ügyeleti díjak és pótlékok, helyettesítési díj, stb.)
  • kiegészítő fizetés
  • prémium, jutalom.

El is érkeztünk a BRUTTÓ BÉRhez, melyből kötelezően levonásra kerülnek a következő járulékok: személyi jövedelemadó, nem rendszeres adóelőleg, nyugdíjjárulék, munkaerőpiaci egyéni járulék, természetbeli- és pénzbeli egészségbiztosítási járulékok. Miután a munkavállaló bruttó béréből levonják a járulékokat, megkapjuk a NETTÓ MUNKABÉRt, a fizetést.

  • Jó tanács!

Minden hónapban kérd munkáltatódtól a bérjegyzékedet (ha automatikusan nem kapod meg), melyben tételesen szerepel bruttó béred, a levont járulékok és a nettó béred összege! 

A bejegyzés trackback címe:

https://tajolo.blog.hu/api/trackback/id/tr205401004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása